Kistérség
Turizmus
Települések > Kirándulóhelyek, látnivalók

Pázmánd

 

Római katolikus templom
Pázmánd, Fő u. 64. Telefon: 22/463-638.
Kapcsolat: Plébániahivatal Lengyel Sándor esperes plébános

Tájház
Pázmánd, Fő u. 84.
2005 augusztusában a község lakóinak összefogásával nyílt meg a Pázmándi Tájház.
A Tájház berendezése a XX. század elejének lakókultúráját, bútorzatát, viseletét, valamint konyhai és gazdálkodási eszközeit mutatja be.
Az épülethez csatlakozik egy újonnan megépített Pajta épületrész, amely elképzeléseink szerint a tavaszi és nyári időszakban népi mesterségek bemutatása és elsajátítása tekintetében közösségi alkotóházként is funkcionál, helyet ad különböző időszaki kiállításoknak, közösségi rendezvényeknek

Kempelen Farkas Általános Iskola
A valamikori jezsuita rendház, majd uradalmi kastély felújított, műemlék jellegű épületében 1967 óta folyik 8 osztályos általános iskolai oktatás. Községünk történetében a Kempelen család fontos szerepet játszott, ezért 1995-ben iskolánk felvette Kempelen Farkas nevét.

Vizimalom
Nem mindennapi vállalkozásba kezdett a pázmándi származású Hegyi János és családja: felújították a község régi vízimalmát.
Az újjáépített vízimalom kereke 2001. november 7-én fordult meg először

Kvarcitsziklák
A község déli bejáratánál a műúttól mintegy 100 méterre különleges szikla alakzatok láthatók az út bal oldalán. A változatos sziklaképződmények a korai földtörténetet idéző különlegességek. A Velencei-tó kedvelt kirándulóhely, az idelátogatók számára különleges élményt jelenthet egy pázmándi program, a kvarcitsziklák megtekintése.
Pázmánd, külterület
Védett egyedi érték: növénytani, geomorfológiai érték.

Téglaházi forrás
A község területén fél évszázaddal ezelőtt hét forrás volt található. 2003 évben a Környezetvédelmi Minisztérium pályázati támogatásával és a község lakóinak összefogásával történt meg a forrás kikotrása, környékének pihenő parkká alakítása.
WEB Partner Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
© Minden jog fenntartva 2010 | Készítette LIW Webstúdió