Kistérség
Turizmus
Hírek

Vidékfejlesztés pompás ízekkel

(2012.08.28.)

A borok, szörpök, lekvárok kóstoltatása mellett hívták a Velencei-tóhoz az érdeklődőket. A résztvevők állítása szerint kedvességükkel és a helyi termékekkel sok új barátot szereztek a tó környékének.

A vidékfejlesztés jelenlegi helyzetéről, valamint a 2020-ig tartó időszak feladatairól tartottak nemzetközi konferenciát Balatonkenesén, a hol a tókörnyéket a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, és Vereb polgármestere képviselte.

   Kurcz Mária verebi polgármester és négyfős csapata a Gasztro fesztiválon felállított sátorban mutatta be a látogatóknak mindazt, amit a Velencei-tóról és a tókörnyéki településekről érdemes tudni.
 

A nemzetközi rendezvényen elhangozott: fel kell gyorsítani a vidékfejlesztési pályázatok elbírálását és az elnyert összegek kifizetését, hogy az önkormányzatok, civilek, vállalkozók hamarabb hozzájuthassanak a fejlesztési forrásokhoz.

   – Ha felelősséggel akarunk tervezni, akkor ezeket a területi alapon szerveződő egyesületeket nem lehet kihagyni a folyamatból – mondta Pergő Margit, a rendezvényt szervező Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület elnöke. Megemlítette továbbá, hogy volt olyan felszólaló, aki a nehézkes pályázati rendszert reformálná meg, mert sok a felesleges adminisztráció, hiszen ahogy a fórumon elhangzott, sok esetben hat-hét hónap is eltelik a pályázati eredmények kihirdetése és a pénz kifizetése között, de akadt olyan példa is, amikor ez az időszak 19 hónap volt.
   A szakmai fórumhoz kapcsolódóan gasztrofesztivált és helyi termékbemutatót is rendeztek a Széchenyi parkban, ahol a balatoni egyesület 22 településének önkormányzatai, civil csoportjai, vállalkozói mutatkoztak be, illetve kínálták termékeiket, de a Velencei-tó térsége mellett érkeztek résztvevők ételspecialitásaikkal Erdélyből és Újvidékről is.
   A program részeként családi sportvetélkedőket rendeztek, helyi és térségi kulturális egyesületek léptek fel a színpadon, a rendezvény pedig az Első Emelet együttes koncertjével zárult – tájékoztatta a Vétó szerkesztőségét Stadler Klára a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezetének vezetője.

http://www.v-to.info/index.php?option=com_content&view=article&id=3514:videkfejlesztes-pompas-izekkel&catid=1:egyeb&Itemid=50

 

WEB Partner Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
© Minden jog fenntartva 2010 | Készítette LIW Webstúdió