Kistérség
Turizmus
Szervezetek > Leader > Hírek

Újabb UMVP nyertes pályázatok a Velencei-tónál!

(2011.03.25.)

 

Végső szakaszhoz érkezett a 2009 novemberében beadott Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes pályázati bírálata. A 18 beadott pályázatból 15 felelt meg a formai és tartalmi kiírásoknak, ezzel 76-ra bővült az UMVP nyertesek száma a Tó környéki településeken.

A Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület pályázói a 96 LEADER Akciócsoport közül az elsők között kapták meg a jogosultságot a nyertes határozatok összeállítására, ezzel egy-két hét múlva újabb 15 beruházás megvalósulása kezdődhet el a Velencei-tónál.

A nyertesek maximum 10 millió forintot igényelhettek terveik megvalósítására, mivel a helyi Vidékfejlesztési Stratégia célja, hogy minél több pályázó juthasson forráshoz, hiszen csak így valósulhat meg, hogy minden település felzárkózhasson a kitűzött közös célok elérésére.

Munkahelyteremtés, és munkahely megtartás a legfőbb cél, ezért örvendetes, hogy a tizenegy pályázat a tizenötből ezt célozza meg.

Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztésére 6, turisztikai tevékenységek ösztönzésére 5, továbbá falumegújításra 2, vidéki örökség megőrzése 2 támogatási kérelem felelt meg kiírásoknak.

A mikrovállalkozások műszaki-technológiai fejlesztésétől új telephely megvalósításáig egy kápolnásnyéki, egy sukorói, két pákozdi és egy pázmándi vállalkozás kezdheti meg a beruházást.

A falumegújítási projektek keretében pihenőhelyek, közösségi terek, parkok, és zöldterületek újulhatnak meg Sukoró és Kápolnásnyék településeken.

A pázmándi bormúzeum igazi különlegessége lesz a Velencei-tónak

A környék egyik fő vonzerejét jelentő turisztikai pályázatok vendégházak, szálláshelyek minőségi színvonalának emelésére, borturisztikai szolgáltatások megvalósítására irányulnak, és innovatív beruházásként Pázmándon megvalósulhat egy Velencei-tavi és bio borok múzeuma is.

Ebben a pályázati szakaszban megújulhat a falusi vendéglátás egy pázmándi és két Sukorói vendégház korszerűsítésével, illetve kialakításával.

Készül az új HVS

Bár a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület szűkös fejlesztési forrásokkal rendelkezik, összesen 1 606 000 euroval, a közösség igyekszik jól sáfárkodni a rendelkezésre álló forrásokkal.

A Velencei-tó Helyi Vidékfejlesztési Stratégia célja, hogy a Velencei-tó visszanyerje korábbi népszerűségét azzal, hogy a test-lelki harmónia megteremtésével a fenntartható környezet, a rekreáció és egészségturizmus turisztikai modelljét töltse be.

A stratégiában elsősorban azok a fejlesztési elképzelések kaptak lehetőséget, amelyek a legrövidebb időszak alatt biztosíthatják a települések identitásának növelését, idegenforgalmi bekapcsolódását a minőségi turizmusba. Szervesen kapcsolódnak a most induló nagyobb beruházásokhoz, a Négy Évszakos minőségi turizmus és a szezonhosszabbítás lehetőségét elősegítik, a Tó arculatát meghatározzák, és a térség ismertségét növelik.

A 2011-ben induló LEADER program célja, hogy elősegítse a helyi szereplők partnerségben megvalósuló fejlesztési elképzeléseit, amelyek ebben az évben a helyi termékek, a megújuló energia, az öko szemlélet irányvonalait erősítenék, és az együttműködések megvalósítását szorgalmazzák. A gazdasági, civil szereplők hálózatba tömörülésével növelhető a szolgáltatások színvonala, innovatív elképzelések valósulhatnak meg, és az idegenforgalomból, turizmusból származó bevételek növekedhetnek, amely a Tó dinamikus fejlődését és magára találását szolgálja.

Stadler Klára

Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

munkaszervezet vezető

WEB Partner Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
© Minden jog fenntartva 2010 | Készítette LIW Webstúdió