Kistérség
Turizmus
Szervezetek > Leader > Hírek

Megújul a LEADER program!

(2010.11.29.)

A Közép-Dunántúli Régió LEADER Társadalmi Vita amelyet Velencén tartottak, igazi munkaértekezlet volt, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a VKSZI képviselői valóban vitát kezdeményeztek a 14 LEADER régiós LEADER akciócsoporttal. A megelőző hónapokban előkészített vitaanyag összefoglalta a LEADER magyarországi hibáit, és javaslatokat vázolt fel a megoldásokra. Az országban 96 akciócsoport működik, nyilvánvaló, hogy nem egyforma intenzitással és nem egyforma gazdálkodással, a most kialakított nyilvánosságra és tájékoztatásra vonatkozó új szabályok kiszűrik a rosszul, szabálytalanul gazdálkodókat, megtisztítják a rendszert.

A tárca legfontosabb céljai: megfelezni a pályázatok elbírálási idejét, különválasztani a kis- és nagyobb projektek döntési eljárásrendjét, egyszerűsíteni a pályázatokat illetve kiszélesíteni az érdemi döntési jogköröket. A régiós megbeszélés bár hosszabbra sikeredett a vártnál, de ez is bizonyítja, hogy a feladat sem egyszerű, a cél közös, és az idő kevés hiszen 2011 tavaszán már az új gyorsabb rendszer szerint indulhatnak a pályázatok.

Sikeres a Velencei-tó környéki LEADER.

Szerencsés helyzetben vagyunk nálunk már nyerteseket hirdethettünk, hiszen országosan jelenleg több ezer LEADER pályázat van még bírálati szakaszban, úgy gondoljuk jövőre az új kiírásoknál már nem kell egy évet várni a döntésekre. A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület területén a LEADER pályázatok fele már meg is valósult, 36 kifizetési kérelem került beadásra , és a pályázók többsége akik a júliusi időszakban adták be kifizetési kérelmüket, már megkapták a támogatási pénzt. Azonban ez nem csak a munkaszervezet munkatársain múlik, a pályázóknak is szigorúan alkalmazkodniuk kell a bürokratikus rendszerhez, a formanyomtatványok pontos kitöltésével, számlák, teljesítési igazolások formai és tartalmi előírásainak betartásával. A projekt nyertes pénzeszközeit csak a határozatban előírt támogatási célokra lehet felhasználni, az eltérések, pontatlanságok súlyos pénzügyi szankciókat vonnak maguk után. Sajnos már erre is van példa, a pályázó 7 milliós projektből több millió forintot nem fog megkapni a hibás megvalósítás miatt.

 

ÚMVP III.tengely 2.körös pályázatok

Tájékoztatjuk azt a 15 pályázót, akik az ÚMVP III. tengely mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére, vidéki örökség megőrzésére, falumegújításra és –fejlesztésre, valamint a turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímre adott be pályázatot, hogy eredményhirdetésre várhatóan 2010. januárjában kerül sor.

Felhívás közös gondolkodásra

2011. januárjában a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák megújulnak, az eddigi tapasztalatok felhasználásával aktualizálásra kerülnek. Az eddigi célok mellett új elemek is bekerülhetnek a helyi programokba. A projekt ötletek gyűjtése folyamatos, ami a helyi igények felmérését célozza. A Velencei-tó kilenc településén Fórumokon, helyi találkozókon kerülnek pontosításra az elképzelések. Ezek a közös együttgondolkodások elősegítik, hogy valóban a terület sajátosságainak megfelelő, előremutató stratégia valósulhasson meg. Az egyesület honlapján elérhető a projekt gyűjtő adatlap, melynek kitöltésével lehet a térség egészére, vagy egy-egy saját projektre vonatkozó elgondolást beküldeni, amely így beépülhet a pályázati kiírásokba. November, december hónapban egy-egy téma köré csoportosítjuk a találkozókat, pl. borturizmus, öko turizmus, vállalkozás fejlesztés, legközelebb december második hetében szervezünk ilyen Fórumot, ahol a vélemények, ötletek további megvalósítható formát ölthetnek. Várjuk az érdeklődőket.

Projekt adatlap, és a Fórumok időpontja, helyszíne letölthető a www.velenceitoleader.eu honlapról vagy érdeklődni lehet 22/470-212 telefonszámon.

Várjuk az érdeklődőket és a javaslatokat !

Stadler Klára
Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

WEB Partner Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
© Minden jog fenntartva 2010 | Készítette LIW Webstúdió