Kistérség
Turizmus
Hírek

Európai Madármegfigyelő Napok a Dinnyési Fertőn is

(2011.09.22.)

Találkozzunk Elzamajorban, a Madármegfigyelõ táborban. Szeretettel vár mindenkit Fenyvesi László, a Duna Ipoly Nemzeti Park (DINPI) Dinnyési Fertõ TVT természetvédelmi vezetõje. Indulás elõtt érdemes érdeklõdni, bejelentkezni a programra a +36 30 663 46 30 számon.

A program ingyenes!

A találkozó idõpontja : 2011.10.01. 06:00

 

A madarászat különös varázsát az adja, hog y egyszerre élvezhetjük a táj, a friss levegõ, a természeti környezet és a madarak élményét a gyerekek és felnõttek nyújtotta közösség élménnyel. Miközben madarakat figyelünk meg, kirándulunk is, miközben lehetõség van elmélyült beszélgetésre, játékra és játékos tanulásra is. Olyan ismereteket sajátíthatunk el egymástól és az állatoktól, amit az egyetemek padjaiban ülve sem lehet megszerezni - egyszerûen azért, mert ezeket sehol nem tanítják.  
 
Madarászni jó!
A z Európai Madármegfigyelõ Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az október elsõ hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat: a megfigyelések európai szintû információ gyûjtést tesznek lehetõvé az õszi madárvonulásról, másfelõl az ingyenes országos rendezvénnyel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba, hogy a madármegfigyelés élményének még többen részesei lehessenek! A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife Interna tional hazai képviselõje.
Európai Madármegfigyelõ Napok a fõvárosi Naplás-tó partján (Fotó: Orbán Zoltán).
Európai Madármegfigyelõ Napok a fõvárosi Naplás-tó mellett.
 
Verseny és játék
Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevõk, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevõ országokat, a legmagasabb számokat elérõk nyernek! Magyar ország az utóbbi években mindig az elsõ három helyezett között szerepelt.
 
A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére, telefon (06-1/275-6247) vagy fax számára (06-1/275-6267) várjuk, vasárnap délután 4 óráig. A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat kollégáink összesítik, majd továbbítják a koordinációs központba, aminek évrõl-évre más nemzet ad otthont.
 
Akkor is részt vehet a madármegfigyelésben, ha nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Számlálja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdõben bar&aacut e;taival, családtagjaival, és juttassa el hozzánk észlelési eredményeit, így egyéni részvételével is hozzájárulhat Magyarország sikeres részvételéhez!
Távcsövezõ madarászok (Fotó: Orbán Zoltán).
A madármegfigyelés szép tájakkal, izgalmas állatokkal és közösségi
élménnyel ajándékozza meg az Európai Madármegfigyelõ Napok
résztvevõit.
 
Kérjük, a megadott elérhetõségek egyikén jutt assa el hozzánk a következõ adatokat:
  • megfigyelés helyszíne;
  • résztvevõk száma;
  • megfigyelt madarak összlétszáma;
  • a három leggyakoribb madár neve és száma (ha nem ismeri a fajokat, csak a számuk);
  • ritka vagy érdekes madarak felbukkanása.
 
Nem kell érteni a madarakhoz!
Az MME szem elõtt tartja rendezvényein, táboraiban és közösségi programjain, hogy a részvételnek ne legyen feltétele a madártan ismerete. Felkészült terepi vezetõink, környezetpedagógusaink, madárgyûrûzõink minden érdeklõdõt szeretettel várnak, és gondoskodunk a szükséges madarász felszerelésrõl is!
Amennyiben Ön egyéni megfi gyelést végez, de nem tudja meghatározni a madárfajokat, elég összeszámolni a látott madarakat, megnevezni a helyszínt és a résztvevõk számát, majd ezt a 3 adatot elküldeni számunkra!
Hol tájékozódhatom?
Az MME helyi csoportjai, önkéntesei és aktivistái által az ország minden régiójába meghirdetett helyszínek, programok, és a további információért kereshetõ szervezõk listáját az egyesület központi irodája állítja össze, és teszi közzé a honlap program oldalán szeptember közepétõl. További központi információ e-mailben is kérhetõ itt. Akinek n incs Internet hozzáférése, telefonon érdeklõdhet az egyesület központi telefonszámán (06-1/275-6247).
 
Mi történik a szervezett programokon?
Az EMN program helyszínein elsõsorban távcsöves madármegfigyelés, sok helyen madárbefogás és gyûrûzés is zajlik. A madár les egy könnyebb séta, hogy kisgyerekes családok és idõsek is részt tudjanak venni. Terepi vezetõink a kézi távcsõ mellett erõs nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez, de akinek van saját távcsöve, annak érdemes elhoznia. Aki nem tud vagy nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyûrûzést is kínáló helyszíne k valamelyikét. Óránként ellenõrizzük a közelben álló hálókat, a befogott madarakat a gyûrûzõ asztalhoz visszük, ahol mindenki megcsodálhatja a hétköznapokban nem látható énekesmadarakat. A túra résztvevõi sem maradnak le a madárgyûrûzésrõl, mert a séták többnyire a gyûrûzési helyszínrõl indulnak és oda térnek vissza. A rendezvény 4-5 órás idõtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek az érdeklõdõk.
Madárszedés gyûrûzõ hálóból (Foró: Patkó
                        s Gábor).
Számos Európai Madármegfigyelõ Napok program helyszínen bemutató
madárgyûrûzéssel is várjuk az érdeklõdõket. Hálóellenõrzés Farmoson
(Fotó: Patkós Gábor).
 
Vörösbegy simogatás bemutató gyûrûzésen (Fotó: Bajor Zoltán).
Elengedés elõtti óvatos madársimogatás és fotózás.
A vörösbegy az Európai Madármegfigyelõ Napok bemutató gyûrûzéseinek
egyik gyakori befogott madara (Fo tó: Bajor Zoltán).
 
Miként vehetek részt?
A programokra nem szükséges elõzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre jönni a megadott idõpontban. További információ a szervezõknél kérhetõ. Nagyobb létszámú óvodai csoportok, iskolai osztályok vagy egész iskolák részvétele esetén azonban javasoljuk az elõzetes egyeztetést!
 
Mit vigyek magammal?
Távcsövet, teleszkópot, madárhatározót biztosítunk, tehát az érdeklõdõknek csak az idõjárásnak és egyéni szükségleteinek megfelelõ ruházatot, ivóvizet, élelmet érdemes hoznia.
WEB Partner Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
© Minden jog fenntartva 2010 | Készítette LIW Webstúdió