Kistérség
Turizmus
Hírek

Országos Öko Expo és Bio Fesztivál a Velencei-tónál

(2011.06.15.)

Napenergiával működtetett színpadi technika, köztéri játékok PET palackból, és szupervályogból készített játszótér. Egyebek mellett ezek az érdekességek is várták a látogatókat a IV. Országos Öko Expó és Bio Fesztiválon, a gárdonyi Sport Beach-en.

Az idei évben június 10-12-én már negyedik alkalommal rendezték meg a gárdonyi Sport Beachen a civil szervezetek, felelősen gondolkodó cégek és a környezettudatos szemlélet elkötelezett híveinek közös összefogása eredményeképpen a Biotár Országos Öko Expo és Bio Fesztivált.

Az idei év érdekessége, hogy a gazdag szakmai programok mellett kiemelt meghívott vendég volt a Közép Dunántúli régió négy LEADER akciócsoportjának helyi termelői. A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, a Mezőföld Helyi Közösség, A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, és a Völgyvidék Helyi Akciócsoport. Az egyesületek mellett bemutatkoztak a helyi termelők, helyi kézművesek, és a helyi szolgáltatók. Egymás kínálatát kiegészítve nagy érdeklődés kísérte a Bucka méhészet különleges termékeit, a különlegesen szép kerámia alkotásokat, a közösségi kézműves alkotásokat, a Velencei-tavi borokat, természetes alapú szörpöket. A négy LEADER egyesület további terveiben is szerepel az egységes bemutatkozás, ezzel is népszerűsítve az augusztusban induló LEADER pályázatokat, az Országos Öko Expo és Bio Fesztivál a helyi termékek népszerűsítésére méltó alkalom volt.

A helyi termékek és bio termékek mellett, a gyerekeknek bemutatták, hogyan tudnak köztéri játékokat építeni pet-palackból, de volt biopiac, öko teregetés, zöld járművek kiállítása, műhely a szemétdombon. A szakmai előadások sokrétűek, szó volt a klímaváltozásról, a vályogházakról, a sugárzások hatásáról.

Az Ökofesztivál ideje alatt a Szupervályog munkacsoport önkéntes alapon egy többszintes, árnyékolóval ellátott homokozó-rendszert épített a strand területén, melynek különlegessége, hogy Magyarországon egyedülálló technológiával, környezetbarát szupervályogból készül. Az építés során bepillantást nyerhettünk a technológia mikéntjébe, és megtudhattuk, hogy mitől egyedülálló és különleges ez a módszer. Érdemes megismerkedni ezzel a technológiával, hiszen nem csak homokozót készíthetünk belőle, hanem akár többszintes lakóépületek
megépítésére is alkalmas. Előnye, hogy olcsó a természetbe visszaforgatható nyersanyagokból készül, valamint az ilyen anyagból épült házak remekül tartják a hőt.

Az expo programjai között számos interaktív lehetőséget is találhattunk, melyek a közönség bevonásával zajlottak. Ilyen többek között a – Zöld bálna önkéntes szigeten található – Pillekő Program, melybe minden kreatív adottsággal rendelkező látogató bekapcsolódhatott. A program lényege, hogy egy különleges eljárással újrahasznosított PET palackból és ásványi kőzetből szabadtéri elemeket hoztak létre. A különböző figurák többnyire állatokat ábrázolnak, és játékok, ülő alkalmatosságok, díszek is egyben. A kifestésükben bárki könnyen részt vehetett. A program különlegessége még, hogy az elkészült játékokat az Öko Expo és Bio Fesztivál szervezői gyermekintézmények számára ajánlják fel. Különlegesség a fesztivál technikai kivitelezése is, hiszen a konferenciaszínpad áramszükségletét kizárólag napenergiával, napelemek segítségével állították elő.

Stadler Klára
Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

WEB Partner Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
© Minden jog fenntartva 2010 | Készítette LIW Webstúdió